Przepis i sposób przygotowania na: Tort naleśnikowy na słono
W rondelku lub głębszej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy mięso mielone i smażymy aż się zacznie ścinać. Dodajemy drobro posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy, aż zacznie się rumienić. Dodajemy posiekane oliwki i kapary. Podlewamy niewielką ilością octu balsamicznego i chwilę dusimy. Potem dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu i łyżeczkę sosu sojowego. Mieszamy z mięsem i dolewamy po trochu wody, aż powstanie sos. Dodajemy bazylię i ostrą paprykę i dusimy kilka minut.
Na dno blaszki wylewamy trochę oliwy i rozmarowujemy ją. Układamy pierwszego naleśnika, smarujemy wybranym farszem, układamy kolejnego naleśnika i znów smarujemy farszem.... i tak ze wszystkimi naleśnikami. Ja do farszu mięsnego daję odrobinę startego sera, wtedy lepiej się trzymają naleśniki.
Na ostaniego naleśnika powinno się dać farsz mięsny. Na niego dużo startego żółtego sera i kilka wiórek masła.
Całość zapiekamy do zrumienienia się sera.