Przepis i sposób przygotowania na: Tort Schwardzwaldzki
Z masła, cukru, jajka i mąki zagnieść ciasto. Rozwałkować i ułożyć w tortownicy. Piec w 200'C około 15min w nagrzanym wcześniej piekarniku. Po przestygnięciu posmarować marmoladą (marmolada według smaku, pozycja nr. 5)
Biszkopt ( Pozycja od 6 do 15):
Żółtka z 1/4 cukru, kakaem i wodą zmiksować. Dość długo aż się spieni. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, migdały dodać do zmiksowanej masy. Białka ubić z resztą cukru na sztywna pianę a następnie dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tortownicy i piec w 180'C około 30-40min w nagrzanym uprzednio piekarniku. Ostudzić. Przekroić na pół. Dolną część biszkoptu położyć na wcześniej upieczony placek posmarowany marmoladą, Nasączyć wiśniówką. Wiśnie odsączyć, następnie ułożyć na cieście. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i połowę położyć na cieście. Górna część biszkoptu połóż na wierzch. Górę i boki posmarować bitą śmietaną. Boki tortu posypać wiórkami czekolady. Pozostałą śmietanę przełożyć do szprycy i zrobić małe różyczki a na wierzch ułożyć wisienkę. Dla dekoracji sam środek można posypać kakaem.