Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tort Schwardzwaldzki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Schwardzwaldzki

Ciasto podkładowe ( Pozycja składników od 1 do 4):
Z masła, cukru, jajka i mąki zagnieść ciasto. Rozwałkować i ułożyć w tortownicy. Piec w 200'C około 15min w nagrzanym wcześniej piekarniku. Po przestygnięciu posmarować marmoladą (marmolada według smaku, pozycja nr. 5)

Biszkopt ( Pozycja od 6 do 15):
Żółtka z 1/4 cukru, kakaem i wodą zmiksować. Dość długo aż się spieni. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, migdały dodać do zmiksowanej masy. Białka ubić z resztą cukru na sztywna pianę a następnie dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tortownicy i piec w 180'C około 30-40min w nagrzanym uprzednio piekarniku. Ostudzić. Przekroić na pół. Dolną część biszkoptu położyć na wcześniej upieczony placek posmarowany marmoladą, Nasączyć wiśniówką. Wiśnie odsączyć, następnie ułożyć na cieście. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i połowę położyć na cieście. Górna część biszkoptu połóż na wierzch. Górę i boki posmarować bitą śmietaną. Boki tortu posypać wiórkami czekolady. Pozostałą śmietanę przełożyć do szprycy i zrobić małe różyczki a na wierzch ułożyć wisienkę. Dla dekoracji sam środek można posypać kakaem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak