Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo
Kroki postępowania
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy porcjami cukier stale miksując. Kiedy piana jest lśniąca dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy proszek do pieczenia z mąkami - dodajemy do jajek - mieszamy. Przekładamy do tortownicy gdzie dno wyłożyłam papierem, a boki posmarowałam masłem i oprószoną bułką tartą. Wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy temperaturę 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka.
Wyciągamy biszkopt, rzucamy z wysokości 20-30 cm trzykrotnie. Studzimy.
![Krok 1 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietankowy-z-beza-makowo-kokosowa-i-oreo1-2.jpg)
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie porcjami dodajemy cukier puder. Kiedy beza jest lśniącą dodajemy mak z kokosie, delikatnie mieszamy.
![Krok 2 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietankowy-z-beza-makowo-kokosowa-i-oreo2-2.jpg)
![Krok 3 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietankowy-z-beza-makowo-kokosowa-i-oreo3-2.jpg)
![Krok 4 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietankowy-z-beza-makowo-kokosowa-i-oreo4-2.jpg)
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszany fix z cukrem - miksujemy kilka chwil, dodajemy płatki czekolady mieszamy.
Na biszkopt posmarowany powidłami nakładamy zimną bezę. Nakładamy krem śmietankowy z płatkami czekolady i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.
![Krok 5 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietankowy-z-beza-makowo-kokosowa-i-oreo5-2.jpg)
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix do śmietany wymieszany z cukrem - chwile ubijamy do uzyskania sztywnej konsystencji.
Cały tort smarujemy na gładko kremem.
![Krok 6 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietankowy-z-beza-makowo-kokosowa-i-oreo6-2.jpg)
Boki tortu oprószamy obficie rozdrobnionymi ciasteczkami. Górę dekorujemy przy pomocy szprycy cukierniczej, dekorujemy perełkami.
Wstawiamy na minimum 3-4 godziny do lodówki. Smacznego
![Krok 7 - Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-smietankowy-z-beza-makowo-kokosowa-i-oreo7-2.jpg)