Przepis i sposób przygotowania na: Tort truflowy dla 40-latka
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Całe jajka w temperaturze pokojowej ubijać 10-12 minut z cukrem, aż powstanie jasna puszysta masa. Łopatką lub drewnianą łyżką wymieszać masę z sypkimi produktami o raz chłodnym masłem.
Ciasto przelać do przygotowanej średniej tortownicy (u mnie 27 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C (grzałki góra + dół) na ok. 35 minut.
Pozostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku, a potem odkroić ostrożnie od brzegów formy, nakryć papierem do pieczenia i położyć dnem do góry usuwając rant tortownicy. Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej do następnego dnia).
~ PONCZ:
Mocną gorącą kawę posłodzić, ostudzić i połączyć z ulubionym alkoholem (rum, spirytus, brandy). Nasączyć biszkopt przecięty na trzy krążki.
~ KREM truflowy:
Śmietanę rozgrzać do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na kawałki lub posiekaną oraz masło. Mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i połączyć z alkoholem - wstawić na noc do lodówki.
Schłodzony krem truflowy ubić mikserem i posmarować nim dwa dolne krążki (jeśli pozostanie nieco masy można też cienką warstwą posmarować górę tortu pod biały krem).
Tort poskładać i wynieść w chłodne miejsce na kilka godzin.
~ KREM biały:
Czekoladę białą posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Ostudzić.
Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec rozpuszczoną czekoladę.
Kremem posmarować boki i wierzch toru. Przybrać górę ozdobami z masy cukrowej i czekolady, a boki obsypać wiórkami czekoladowymi. Całość dobrze schłodzić.