Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawka z kiwi ''Dla Joli''
Kroki postępowania
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę.
Kiedy masa będzie bardzo gęsta, dodajemy przesianą mąkę.
Lekko mieszamy wszystkie składniki , na koniec wlewamy 1 łyżeczkę oleju.
Wylewamy ciasto do przygotowanej tortownicy ( 21 cm.)
Pieczemy w 180 C około 50-60 minut.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy.
Opłukane truskawki blendujemy , po łyżce dodajemy serek truskawkowy , dokładnie mieszamy.
Na koniec powoli wlewamy ostudzoną galaretkę.
Masa kiwi.
Obrane kiwi kroimy w drobną kosteczkę i kilka minut lekko dusimy , często mieszając. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę kiwi. Studzimy.
Pierwszy płat biszkoptu lekko nasączamy ponczem z herbaty , cukru i cytryny.
Zakładamy obręcz z tortownicy i nakładamy masę truskawkową. Mnie trochę zostało, to wykorzystałam do deseru.
Nakładamy drugi blat ciasta , nasączamy i wykładamy masę z kiwi.
Całość przykrywamy trzecim blatem , nasączamy i wstawiamy ciasto do lodówki . Najlepiej na kilka godzin.
Po zastygnięciu warstw , zdejmujemy z tortu obręcz .
Ubijamy chłodną śmietanę , dodajemy cukier puder z wanilią i śmietan fix.
Tort pokrywamy bitą śmietaną. Truskawki kroimy na pół , zewnętrzną stronę smarujemy lekko tężejącą galaretką i rozkładamy je na około tortu.
Na górę z truskawek pokrojonych w plasterki robimy kwiat.
Tort schładzamy.
Smacznego.