Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy
Kroki postępowania
9 jaj
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2-3 łyżeczki kakao
barwniki spożywcze
Składniki na biszkopty podzielić na trzy części.
Ciasto I:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Wylać do średniej wielkości tortownicy. Piec w tmperaturze 170 stopni około 25-35 minut.
Ciasto II:
Postepować tak samo jak z ciastem I ale na końcu dodać kakao.
Ciasto III:
Postępować tak samo jak z poprzednimi biszkoptami, ale gotowe ciasto podzielić na kilka częśći i do każdej dodac barwnik (ja użyłam pięciu)
1l mleka
2 budynie śmietankowe
5 łyżek mąki pszennej
2-3 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka cukru kryształu
Dodatkowo:
Kakao
barwniki spożywcze
rurki.
Masa:
0,5 l mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym (0,5l) mleku rozrobic budynie z mąką. Wlać na gotujące mleko. Gotować do zgęstnienia. Dokładnie wystudzić. Margarynę ubić na pianę i stopniowo dodawac budyń (po łyżce). Masę podzielić na trzy części.
Na papierze do pieczenia odrysować wybrany wzór. Papier odwrócić i na drugiej stronie wypełnić narysowane linie, ja użyłam do tego zaparzonego kakao z niewielką ilościa masy. Schodzic do zastygnięcia (można na chwilę włożyć do zamrażarki). Następnie delikatnie wyłożyć na ciasto (delikatnie posmarowane masą) oczywiście konturami kakaowymi na dół. Delikatnie docisnąć i równie delikatnie :) i powoli zdjąć papier (uważać żeby kontury sie nie zniszczyły).