Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy, czekoladowo-śmietankowo-owocowy
2. Zagotować mleko. Dodać połamane tabliczki czekolady. Trzymać na małym ogniu, ciągle mieszając. Tak, by powstała czekoladowa masa. Ostudzić.
3. Brzoskwinie, banana pokroić.
4. Pomarańczę obrać i odkroić 2 plasterki. Resztę pokroić w kostkę.
5. Winogrona umyć i przekroić na pół.
6. Nektarynkę przekroić na 10 części.
7. Biszkopt (pierwszy żółty krążek) nasączyć syropem z brzoskwiń. Ubić 0,7 l śmietany kremówki. Dodać roztopione czekolady. Wymieszać za pomocą plastikowej łopatki (kilka łyżek masy zostawić do ozdoby). Na biszkopcie rozsmarować czekoladowy krem, następnie poukładać mandarynki z puszki.
8. Na masę i owoce nałożyć kolejny żółty krążek. Następnie nasączyć go syropem z brzoskwiń. Na biszkopcie rozsmarować czekoladowy krem i poukładać brzoskwinie.
9. Całość przykryć ciemnym biszkoptem, skropić go syropem z mandarynek. Ubić 0,5 l śmietany kremówki, dodać rozpuszczoną żelatynę. Większą część śmietanki rozsmarować na ciemnym biszkopcie. Pokładać pokrojonego banana i pokrojone brzoskwinie.
10. Całość przykryć 2 ciemnym krążkiem. Całość ( górę i boki) posmarować bitą śmietaną.
11. Herbatniki zmielić i posypać nimi boki tortu.
12. Wierzch tortu udekorować owocami, drażami oraz kremem śmietankowym (bita śmietana +żelatyna) i kremem czekoladowym (bita śmietana + rozpuszczone w mleku czekolady) za pomocą szprycy. Można udekorować go tak, jak ja (patrz: zdjęcie)