Przepis i sposób przygotowania na: TORT W TRZECH SMAKACH Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Kroki postępowania
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.Mąkę przesiewamy z kakao i dodajemy do masy jajecznej.Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników.Dno tortownicy lub blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 st.C. piekarnika na 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto upieczone i wyciągamy do wystudzenia.
Biszkopt makowy:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Mąkę przesiewamy i dodajemy d masy jajecznej mieszając łyżką.Dodajemy mak i delikatnie mieszamy.Wykładamy do tortownicy z wyłożonym dnem papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C ok 30 minut.Wykładamy na kratkę do wystudzenia.
Ciasto kokosowe:
Białka ubijamy na sztywno dodając po 1 łyżce cukru.Do sztywnej masy dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką do połączenia się składników.Przekładamy do tortownicy również wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 20-3- minut. Studzimy na kratce.
Z biszkoptu jasnego i ciemnego odkrawamy wierzch ,aby były równe.
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę,dodając cukier.Masa jajeczna powinna być bardzo puszysta.
W osobnej misce ucieramy miękkie masło na puszystą masę.Dodajemy małymi porcjami masę jajeczną i miksujemy na wolnych obrotach.Czekoladę należy stopić w kąpieli wodnej i wystudzić.
Do kremu dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników.