Przepis i sposób przygotowania na: Tort z konfiturą z czarnej porzeczki
Kroki postępowania
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno.Dodaję cukier i dalej ubijam, następnie dodaję po jednym żółtku ciągle ubijając. Im dłużej masa jest ubijana tym jest lepsza. Musi być puszysta. Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek i kakao przesiewam i mieszam.Dodaję po jednej łyżce do ubitych jaj, cały czas mieszając drewnianą łyżka od spodu delikatnie.
![Krok 1 - Tort z konfiturą z czarnej porzeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-z-konfitura-z-czarnej-porzeczki1-2.jpg)
![Krok 2 - Tort z konfiturą z czarnej porzeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-z-konfitura-z-czarnej-porzeczki2-2.jpg)
![Krok 3 - Tort z konfiturą z czarnej porzeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-z-konfitura-z-czarnej-porzeczki3-2.jpg)
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijam mikserem, dodaje konfiturę porzeczkową i dalej ubijam aż masa się połączy i będzie gęsta. Nie dodaję cukru.
![Krok 4 - Tort z konfiturą z czarnej porzeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-z-konfitura-z-czarnej-porzeczki4-2.jpg)
Dekoracja czekolada:
Czekoladę gorzką łamię do miseczki i układam ja nad małym rondelkiem z wodą gorąca. Miseczka nie może dotykać dna wody. Na wolnym ogniu rozpuszczam czekoladę. Zdejmuję z ognia, chwilę czekam aż przestygnie, i jeszcze ciepłą wylewam na papier do pieczenia w kształcie prostokąta 20*40 cm. Rozsmarowuje czekoladę nożem, zostawiając po 1 cm z każdej strony. Przykrywam drugim blatem papieru dociskając palcami ,żeby pęcherzyki które się wytworzyły pod papierem znikły. Zwijam w rulon od krótszego boku. Wstawiam do zamrażalki na noc. Po wyjęciu odwijam rulon i nożem podważam kawałki czekolady.
![Krok 5 - Tort z konfiturą z czarnej porzeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-z-konfitura-z-czarnej-porzeczki5-2.jpg)