Przepis i sposób przygotowania na: Tort z mascarpone i bitą śmietaną
Kroki postępowania
Biszkopt na tort o średnicy 28–30 cm
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1 i 1,5 szklanki maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń duży śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki oleju
szczypta soli do ubicia jajek
Krem na tort o średnicy 28-30 cm:
800 ml śmietany kremówki 36%
2 małe opakowania serka mascarpone po ok. 250 g
3 łyżki cukru pudru
3 śmietan fixy
dodałam dodatkowo:
12 daktyli
0,5 szklanki orzechów włoskich
Dekoracja:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
Poncz:
dwie łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka miodu
Masa plastyczna różowa:
1 – 1,5 szklanki cukru pudru
50 g glukozy spożywczej w proszku
4 płaskie łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny Palma
0,5 małej buteleczki olejku zapachowego (zapach wg uznania)
4 łyżki czerwonej galaretki