Przepis i sposób przygotowania na: TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM
TORTELLINI:
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, łyżeczkę miękkiego masła i wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłą wodę.
Jeśli ciasto jest zbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki.
Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki.
Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.
NADZIENIE:
Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę.
Możemy dodać odrobinę wanilii albo cukru z prawdziwą wanilią!
SOS KARMELOWY:
Na patelni karmelizujemy cukier, do roztopionego dodajemy masło i energicznie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia i cieniutkim strumieniem wlewamy śmietankę cały czas mieszając.
CAŁOŚĆ:
Ugotowane pierożki podajemy z gorącym sosem karmelowym.
Jeśli chcemy – możemy je no niego wrzucić i podgrzać kilka minut na patelni!
Smacznego!