Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki na chmurkach
Jajka dokładnie sparzyć wrzątkiem, podzielić, do jednej miski włożyć białka, a do drugiej żółtka.
Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, dodac mascarpone i dokładnie zmiksować.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodac masę mascarpone i delikatnie wymieszać, do połączenia składników.
Włożyć do lodówki do momentu rozkładania do pucharków.
Na dnie każdego pucharka rozłożyć plasterki, na to rozłożyć połowę masy mascarpone.
Na mascarpone delikatnie położyć plasterki truskawek, na to wylać połowę musu truskawkowego i znów połozyć plasterki truskawek.
Rozłożyć resztę masy mascarpone, na mase mascarpone rozłożyć znów plasterki truskawek, a na plasterki resztę musu.
Deser włożyć do lodówki, najlepiej na noc, a przed podaniem ładnie przystroić.