Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa panna cotta
Kroki postępowania
Góra:
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na kawałki i wrzucić do garnuszka. Dodać cukier, wymieszać, zagotować.
![Krok 1 - Truskawkowa panna cotta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truskawkowa-panna-cotta1-2.jpg)
Rozgnieść lekko widelcem, na wrzące wsypać żelatynę (zdjąć z ognia), wymieszać dokładnie. Odstawić do wystudzenia.
![Krok 2 - Truskawkowa panna cotta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truskawkowa-panna-cotta2-2.jpg)
Panna cotta:
Truskawki wrzucić do osobnego naczynia, dodać cukier, śmietanę i jogurt.
![Krok 3 - Truskawkowa panna cotta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truskawkowa-panna-cotta3-2.jpg)
Do szklaneczek nalać masę śmietanową, wstawić do lodówki, gdy lekko stężeje, nałożyć masę truskawkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
![Krok 4 - Truskawkowa panna cotta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truskawkowa-panna-cotta5-2.jpg)
Zmiksować blenderem na gładki mus. Postawić na gazie i zagotować. Wsypać żelatynę i wymieszać trzepaczką dokładnie. Wystudzić.
![Krok 5 - Truskawkowa panna cotta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truskawkowa-panna-cotta4-2.jpg)