Przepis i sposób przygotowania na: Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami
Tuńczyka oprószamy pieprzem i obsmażamy z każdej strony po około 30-45 sekund, żeby "zamknąć" mięso od zewnątrz. Tak przygotowanego tuńczyka zalewamy marynatą i macerujemy przez przynajmniej 3-4 godziny. Najlepiej jednak zostawić go na mniej więcej 12 godzin.
Truskawki i zielonego ogórka kroimy w taką samą kostkę, dodajemy cynamon, olej sezamowy, sezam, chili, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Cebulki rumienimy na maśle. Oprószamy solą i pieprzem.
Wykładamy ragoût na talerz, tuńczyka kroimy w plastry, skrapiamy delikatnie olejem sezamowym. Układamy cebulki i...
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !