Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane z morelami
Kroki postępowania
Umyte i osuszone morele przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki.
![Krok 1 - Ucierane z morelami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ucierane-z-morelami1-2.jpg)
Do miski przekładamy mąkę, cukier oraz pokrojone na mniejsze części masło. Składniki rozcieramy z palcach do uzyskania kruszonki (grudek).
![Krok 2 - Ucierane z morelami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ucierane-z-morelami2-2.jpg)
Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
Masło wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym ucieramy na puch. W dalszej kolejności dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym około 2 minuty.
Do tak przygotowanej masy wsypujemy przygotowane wcześniej sypkie składniki. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
![Krok 3 - Ucierane z morelami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ucierane-z-morelami3-2.jpg)
Na ciasto wykładamy owoce, skórką do dołu.
![Krok 4 - Ucierane z morelami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ucierane-z-morelami4-2.jpg)
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 175°C (do suchego patyczka). Upieczone studzimy i podajemy.
![Krok 5 - Ucierane z morelami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ucierane-z-morelami5-2.jpg)