Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Uszka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dag
żółtko jajek 1 sztuka
masło roztopione 2 łyżki
sól szczypta
Farsz:
grzyby suszone 4 garście
cebula 3 sztuki
kapusta 20 dag
sól
pieprz
woda 3/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka

Kroki postępowania

1
Grzyby namaczamy na noc, na drugi dzień gotujemy.
Krok 1 - Uszka foto
2
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle.
Kapustę gotujemy, odciskamy i przesmażamy razem z cebulą. Studzimy.
Krok 2 - Uszka foto
3
Grzyby, cebulę i kapustę mielimy w maszynce do mięsa, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Uszka foto
4
Składniki ciasta zagniatamy. Dzielimy na porcje i rozwałkowujemy. Wykrawamy niewielkie kwadraty. Na każdy nakładamy na łyżeczce farszu, zlepiamy po ukosie końcówki ciasta i zlepiamy w trójkąt. Tworzymy "uszka"
Uszka gotujemy w osolonej wodzie około 7 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Krok 4 - Uszka foto
5
Uszka podajemy go czerwonego barszczu.
Krok 5 - Uszka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaprysiek 06.03.2014 14:18
Uwielbiam, niestety jemy je tylko na Wigilię i czasem jak zostają to kilka dni po świętach (jeśli zamrozimy).
Michał2 30.12.2013 17:32
bardzo lubię
iwi 30.12.2013 14:18
Uszka są the best
Marta1986 30.12.2013 14:08
pyszne uszka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak