Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Waflowo-biszkoptowy torcik

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki

krem truskawkowy

masło 200 g
truskawki 300 g
cukier puder 3 łyżeczki

dodatkowo

wafle tortowe 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Waflowo-biszkoptowy torcik

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ciasto do tortownicy (średnica 23 cm) i pieczemy około 20 minut w 160 stopniach (góra, dół + termoobieg). Gotowy biszkopt wyjmujemy z tortownicy i studzimy.
Z wafli wycinamy dwa koła o takiej samej średnicy jak biszkopt.
Truskawki miksujemy blenderem, (3 zostawiamy do dekoracji). Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy mus z truskawek. Na koniec podgrzewamy masę tylko do rozpuszczenia masła.
Pierwszy wafel smarujemy częścią ciepłej masy, nakładamy biszkopt, resztę kremu a na wierzchu drugi wafel. Na środku kładziemy odrobinę kremu a na nim truskawki. Wkładamy do lodówki na noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 05.07.2015 10:52
super torcik
sammakko 04.07.2015 22:58
Dziękuje :) To ciasto, które kiedyś bardzo często robiła moja mama w sezonie truskawkowym.
2milutka 04.07.2015 18:03
fajny deserek :)
Sroczka 04.07.2015 17:47
Pyszny torcik, zjadłabym kawałek.
bietka 04.07.2015 16:29
wygląda smakowicie :)
pajbek 04.07.2015 15:01
Pyszny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak