Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa przepis z cebulką i jabłkiem

4.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wątróbka drobiowa - przepis z cebulką i jabłkiem. Klasyczne danie, ale jak zawsze pyszne i wyjątkowo smakuje, jeśli mamy świeże składniki. To jest przepis na wątróbkę drobiową z indyka.

Składniki:

wątróbka z indyka 0,5 kilograma
jabłka 1 sztuka
cebula 3 sztuki
mąka pszenna 1/4 szklanki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 szczypta
olej rzepakowy 3-4 łyżki

Porada

Wątróbkę indyczą przygotowałam na obiad, dodałam do niej jabłko, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna. Podałam ją z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Moja rodzina stwierdziła że już innej nie chce tylko z jabłkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa przepis z cebulką i jabłkiem

Wątróbka drobiowa (z indyka) przepis z cebulką i jabłkiem. Żeby danie smakowało wyjątkowo i wyglądało apetycznie wszystkie składnik smażymy osobno. Dopiero na koniec łączymy ja na patelni. Najpierw smażymy wątróbkę, potem cebulkę, po niej jabłka. Danie doprawiamy solą i majerankiem, który świetnie pasuje do wątróbki i do jabłek.

Wątróbka drobiowa przepis z cebulką i jabłkiem:

1

Oczyszczamy wątróbkę i dzielimy na pół. Wątróbkę obtaczamy w mące, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy na talerz.

2

Cebulę obieramy, kroimy w pół plastry, smażmy na rozgrzanym oleju, lekko solimy.

3

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, dodajemy do cebuli i razem smażmy do momentu aż jabłka będą miękkie.

4

Dodajemy usmażoną wątróbkę, razem smażmy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą oraz majerankiem.

Wątróbka z cebulką i jabłkiem to obiadowy klasyk. Ale możną ją również podać z w sosie własnym, użyć do farszu, zrobić pierogi lub upiec pasztet. Zobacz przepisy na:

Wątróbka gotowana 

Kurczak nadziewany wątróbką 

Pasztet z mięsa z rosołu z wątróbką 

Pierogi z płuckami i wątróbką

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 09.01.2017 21:48
uwielbiam wątróbkę :) fajny przepis
ben-ka 08.01.2017 11:01
jak ja dawno nie jadłam wątróbki.....
anka1988 07.01.2017 10:15
przepysznie wygląda, ulubiona mojego męża!
Agnieszka-87-25 07.01.2017 09:52
pyszna jest
Wiesława1 07.01.2017 09:43
Pysznie wygląda
Habibi 06.01.2017 23:28
To jest właśnie to co lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak