Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wątróbka w sosie własnym

4.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na wątróbkę w sosie własnym - co to znaczy? To znaczy, że wątróbka drobiowa została usmażona z cebulką i przyprawami i podlana wodą, aby uzyskać sos. Zobacz ten prosty przepis na obiad.

Składniki:

wątróbka 0,5 kilograma
cebula 2 sztuki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
mąka 1-2 łyżki
olej rzepakowy 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie własnym

Przygotowanie mięsa w sosie własnym to najprostszy sposób na uzyskanie pysznego dodatku, który będzie bazą sosu śmietanowego czy musztardowego. W tym przepisie sos własnym został zagęszczony łyżką mąki i to wystarczy, żeby danie było gotowe. Usmażona i doprawiona cebulka uzupełnia danie. 

Jak zrobić wątróbkę w sosie własnym?

1

Wątróbkę należy oczyścić z części żylastych. Każdy kawałek wątróbki obtoczyć w mące, a następnie kłaść na rozgrzany olej i obsmażyć z obu stron.

2

Na drugiej patelni należy zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę połączyć z wątróbką, smażyć jeszcze przez chwilę, podlać wodą, na końcu zaprawić jedną łyżką mąki.

3

Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać ze świeżą kajzerką lub ziemniakami Smacznego :)

Lubisz wątróbkę w sosie? Zobacz przepis na wątróbkę w sosie pomidorowym, w sosie śmietanowym, w sosie musztardowym.

Więcej przepisów na dania z DROBIU.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerry1 11.04.2013 13:51
bardzo lubię wątróbkę pod taką postacią!
idealme 09.04.2013 18:44
nie lubie watrobki, ale i tak wyglada smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak