Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie własnym
Przygotowanie mięsa w sosie własnym to najprostszy sposób na uzyskanie pysznego dodatku, który będzie bazą sosu śmietanowego czy musztardowego. W tym przepisie sos własnym został zagęszczony łyżką mąki i to wystarczy, żeby danie było gotowe. Usmażona i doprawiona cebulka uzupełnia danie.
Jak zrobić wątróbkę w sosie własnym?
Wątróbkę należy oczyścić z części żylastych. Każdy kawałek wątróbki obtoczyć w mące, a następnie kłaść na rozgrzany olej i obsmażyć z obu stron.
Na drugiej patelni należy zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę połączyć z wątróbką, smażyć jeszcze przez chwilę, podlać wodą, na końcu zaprawić jedną łyżką mąki.
Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać ze świeżą kajzerką lub ziemniakami Smacznego :)