Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wątróbka z sarny

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na wątróbkę z sarny, z dodatkiem cebulki. Jeśli masz dostęp do przebadanego mięsa dzikich zwierząt, warto spróbować tego dania.

Składniki:

wątróbka z sarny 1 kilogram
cebula biała 7 sztuk
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
mleko 2 szklanki
Ziele angielskie całe Prymat kilka sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z sarny

Wątróbka z sarny jest przyrządzana w podobny sposób, jak podroby innych zwierząt. Trzeba ją dusić nieco dłużej i sos można wzbogacić winem czerwonym. Ale nie jest to konieczne. 

Wątróbkę moczymy kilka godzin w mleku.

Cebulkę obrać, posiekać, udusić na patelni. Odstawić.

Odsączoną wątróbkę oczyścić z błon, pokroić na kawałki. Obsmażyć na patelni, dodać ziele i liść, podlać wodą (szklanka lub więcej, jak szybko odparowuje), dusić do miękkości (ok. 20-30 min).

Dodać cebulę, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Zobacz inne, ciekawe przepisy na wątróbkę: 

Wątróbka z indyka   |   Wątróbka drobiowa   |   Wątróbka w sosie własnym   |   Wątróbka wieprzowa   |   Wątróbka smażona   |   Wątróbka z jabłkiem   |    Wątróbka gotowana   |   Kurczak nadziewany wątróbką   |   Pierogi z płuckami i wątróbką   |   Pasztet z mięsa z rosołu z wątróbką   | Wątróbka z królika

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 12.02.2012 12:42
nigdy nie jadłam
Chojłówna 10.10.2011 10:32
jadłam i jest dobra:D
jolaxa1 01.02.2011 15:35
ja tez bym chyba nie byla w stanie :(
anja3107 06.01.2011 14:28
z sarny jeszcze nie jadłam wątróbki
PaniMISIOWA 07.10.2010 07:00
Ja bym chyba nie mogła zjeść sarny... :-(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak