Przepis i sposób przygotowania na: Wędlina drobiowa
Kroki postępowania
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w paski. Wrzucić do miski. Wsypać przyprawę do kurczaka, wędzoną paprykę, czosnek niedźwiedzi. Dodać miód i całość dokładnie wymieszać.
![Krok 1 - Wędlina drobiowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wedlina-drobiowa1-2.jpg)
Następnie udka z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa. Wrzucić do miski.
![Krok 2 - Wędlina drobiowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wedlina-drobiowa2-2.jpg)
Dodać wodę, sól peklującą i żelatynę. Całość dobrze wyrabiać dłonią, aż masa będzie kleista.
![Krok 3 - Wędlina drobiowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wedlina-drobiowa3-2.jpg)
Masę nałożyć do szynkowara wyścielonego mocnym woreczkiem. Ubić, zamknąć. Wstawić na dobę do lodówki.
![Krok 4 - Wędlina drobiowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wedlina-drobiowa4-2.jpg)
Po upływie tego czasu wyjąc szynkowar. Doprowadzić do temperatury pokojowej. Następnie umieścić w garnku z wodą i parzyć w 80 stopniach około 100minut. wyjąć. Wystudzić i schować na noc do lodówki.
![Krok 5 - Wędlina drobiowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wedlina-drobiowa5-2.jpg)