Przepis i sposób przygotowania na: Wędzony karczek dla Walentego
Tak przygotowany karczek w dniu wędzenia wyjąć z zalewy, oczyścić z ziół i nabić na haki. Wędzić według uznania…ten akurat był wędzony na gorąco tzn. w temperaturze wyższej niż 60 stopni…ok. 80 stopni…dlatego jest bardziej przypieczony i nadaje się do jedzenia bez gotowania. Dzięki temu też proces wędzenia był krótszy. Wędząc należy pamiętać, że wędzimy tylko na drewnie owocowym…a temperatura wędzenia przez pierwsze dwie godziny powinna być około 40-50 stopni dopiero przez ostatnią godzinę możemy ją podnieść do 70-80 stopni.
Jeśli nie chce się nam wędzić albo nie mamy możliwości zawsze taki karczek możemy upiec. Zwykle przez pierwsze 30-40 minut( zależy od wielkości kawałka) piekę w rękawie w niższej temperaturze a potem wyjmuję z rękawa, podnoszę temperaturę i korzystam z opcji grill.