Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne zajączki
Kroki postępowania
Ser przekładamy do malaksera. Dokładamy do niego żółtko, cukier waniliowy i cukier puder. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Pod koniec dodajemy mąkę oraz budyń.
![Krok 1 - Wielkanocne zajączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocne-zajaczki1-2.jpg)
Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 8 główek zajączków. W co drugiej główce wycinamy środek, zostawiając tylko ok 0,5 cm brzeg.
![Krok 2 - Wielkanocne zajączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocne-zajaczki2-2.jpg)
Na przygotowanej blaszce układamy całe główki. Uszy i brzegi smarujemy białkiem. Na całe elementy nakładamy elementy z wyciętym środkiem. Przyłożone ciasto także smarujemy białkiem
![Krok 3 - Wielkanocne zajączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocne-zajaczki3-2.jpg)
![Krok 4 - Wielkanocne zajączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocne-zajaczki4-2.jpg)
Tak przygotowane zajączki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C). Serniczki pieczemy około 20 minut do zrumienienia. Uszy zajączków wcześniej się zarumienią, dlatego w trakcie pieczenia przykrywamy je złotkiem, by się nie spiekły za bardzo.
Gotowe deserki wyciągamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy. Z rozpuszczonej wykonujemy oczy i buzię. W środek czekoladowych kropek wbijamy małe części żurawiny. Pozostawiamy całość , by czekolada zastygła. Gotowe!!!
![Krok 5 - Wielkanocne zajączki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wielkanocne-zajaczki5-2.jpg)