Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z powidłami śliwkowo- cynamonowymi
Kroki postępowania
Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Po tym czasie dodajemy resztę cukru i mąki, wlewamy resztę mleka i dodajemy miękkie masło( trochę rozdzielamy w dłoniach).
Wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy je na niecałą godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie zarabiamy, a następnie cienko wałkujemy.
Cały płat smarujemy powidłami( ja miałam śliwkowe z jasnych śliwek z cynamonem- można użyć z węgierek i dosypać cynamon)
Nacinamy go teraz ostrym nożem, zostawiając małe łączenie z jednej strony
Teraz smarujemy delikatnie żółtkiem rozmąconym w odrobinie mleka i posypujemy siekanymi pistacjami.
Czekamy około 10 minut i ciasto można piec.
Temp pieczenia to 180 st C czas- około 40 minut