Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina po chińsku z sezamem
Kroki postępowania
Mięso myjemy, kroimy w kostkę lub na paseczki, oprószamy solą, przyprawą pięć smaków, wrzucamy do woka lub rondla i dusimy pod przykryciem, dorzucając w międzyczasie pora oraz mieszankę warzywną, ananasa pokrojonego w kostkę.
Całość smażymy aż będzie miękkie, dolewamy przecier pomidorowy, koncentrat, wlewamy sos sojowy, zakwaszamy octem, dodajemy miód i gotujemy jeszcze chwilę oprószamy mąką kukurydzianą i mieszamy aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić ewentualnie pieprzem do smaku.
![Krok 1 - Wieprzowina po chińsku z sezamem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wieprzowina-po-chinsku-z-sezamem1-2.jpg)
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni.
![Krok 2 - Wieprzowina po chińsku z sezamem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wieprzowina-po-chinsku-z-sezamem2-2.jpg)
Makaron ryżowy przygotować z przepisu na opakowaniu. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać ziarnami sezamu i podawać.
![Krok 3 - Wieprzowina po chińsku z sezamem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wieprzowina-po-chinsku-z-sezamem3-2.jpg)