Przepis i sposób przygotowania na: Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału)
Kroki postępowania
![Krok 1 - Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/winogronowe-ciasto-toskanskie-drozdzowka-bez-jajek-tluszczu-i-nabialu-1-2.jpg)
Następnie w składnikach sypkich zrobić "dołek", w który należy wlać drożdże i resztę wody.
Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji (idealnie odchodzącej od rąk) i przykryć ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
(Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
![Krok 2 - Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/winogronowe-ciasto-toskanskie-drozdzowka-bez-jajek-tluszczu-i-nabialu-2-2.jpg)
![Krok 3 - Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/winogronowe-ciasto-toskanskie-drozdzowka-bez-jajek-tluszczu-i-nabialu-3-2.jpg)
Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm.
![Krok 4 - Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/winogronowe-ciasto-toskanskie-drozdzowka-bez-jajek-tluszczu-i-nabialu-4-2.jpg)
Następnie umieścić 1/2 winogron, posypać 2 łyżkami cukru, przykryć kolejnym plackiem i dokładnie skleić brzegi obu kawałków ciasta.
Na wierzchu lekko wgnieść pozostały winogron i posypać resztą cukru.
Ciasto odstawić na kolejne 30-40 - do wyrośnięcia.
(Można na krócej, w zależności jak szybko wyrasta.)
![Krok 5 - Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/winogronowe-ciasto-toskanskie-drozdzowka-bez-jajek-tluszczu-i-nabialu-5-2.jpg)
![Krok 6 - Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/winogronowe-ciasto-toskanskie-drozdzowka-bez-jajek-tluszczu-i-nabialu-6-2.jpg)