Przepis i sposób przygotowania na: WOLOWINA PO CHIŃSKU
2 .łyżeczki ciemnego sosu sojowego
12 milimetrowa laseczka świeżego imbiru pokrojona w kostkę
2 łyżeczki wytrawnego sherry
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka oleju sezamowego
Mięso pokroić w poprzek włókien na paski o długości 5 cm i grubości około 0,7 cm. Ze składników przygotować marynatę i zamarynować mięso przez około 20 minut.
W tym czasie obrać ze skórki połowę pomarańczy,paski skórki pokroić na cieniutkie plasterki sparzyć wrzątkiem przez 3 minuty,ostudzić zimną wodą i osuszyć.
Otrzeć skrobaczką drugą połowę pomarańczy, a potem wycisnąć 4 łyżeczki soku i odstawić. Wołowinę odcedzić z marynaty.Olej roślinny mocno rozgrzać na patelni i dodać wołowinę.Energicznie mieszając smażyć przez minutę a potem odlać olej.
Dodać sok z pomarańczy i skórkę,przyprawę chili,ciemny sos sojowy,cukier brązowy oraz olej sezamowy.Smażyć przez minutę.Przełożyć do półmiska i posypać nitkami ze skórki pomarańczy.Podawać z ryżem lub makaronem