Przepis i sposób przygotowania na: Wspomnienie dzieciństwa - drożdżówki
Mleko podgrzać. Odlać do miseczki 100 mililitrów, dodać trzy łyżki mąki, rodrobnione drożdże, łyżeczke cukru, wymieszać. Przygotowany zaczyn odstawić żeby podwoił swoją objętość.
W reszcie mleka rozpuścić masło.
Do miski przesiać, pozostałą mąkę, dodać jajko, żółtko, reszte mleka , zaczyn drożdżowy, cukier i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto, nakryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia.( na 45 minut).
Po tym czasie, ciasto powtórnie wyrobić. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wyciąć kółka dużym kubkiem.
skłądniki na kruszonkę, przełożyć do miski. Wyrobić palcami ciasto o konsystencji sypkiego piasku.
Posypać przygotowaną kruszonką, przykryć ściereczką odstawić na 10 minut.
Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni 25 minut.
SMACZNEGO!!!!!!!