Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wyborna babka gruszkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszek 1 kg
soku z cytryny 3 łyżki
masła 15 dag
cukru 3/4 szkl
jaj 3 szt
mąki 30 dag
proszku do pieczenia 3 łyżeczki
mleko 1/8 l
czekolady gorzkiej 1 tabliczka
płatków owsianych 4 łyżki czubate
gałki muszkat zmielonej 1 szczypta
cynamonu 1 łyżeczka
cukier puder
tłuszcz
rum 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wyborna babka gruszkowa

Obierz gruszki, przekrój na połowy, wykrój gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny. Pokrój czekoladę. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj masło, trzyj dalej na gładką masę. Domieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, gałkę, cynamon i rum. Na końcu dodaj do ciasta płatki owsiane i pokrojoną czekoladę. Formę wysmaruj tłuszczem. Nałóż do niej 2/3 ciasta, ułóż gruszki i przykryj resztą ciasta. Piecz godzinę w temp 200stC. Lekko wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 03.12.2013 11:27
świetny pomysł:-)
gosia56 13.02.2013 20:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak