Przepis i sposób przygotowania na: Z czerwoną soczewicą
7 łyżek oliwy
5 łyżek soku pomidorowego
3 łyżki sosu sojowego
sok z dużej cytryny
2 ząbki czosnku
bazylia, sól i pieprz
Soczewicę opłukać, zalać 1/2 l wody, dodać kostkę bulionową i zagotować. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę i dodać do soczewicy. Gotować razem 8 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie prawie cały bulion.Osączyć i ostudzić. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Wymieszać z soczewicą. Dodać cebulę. Z sałaty wybrać środkowe liście. Większe pokroić i wymieszać z sałatką.Oliwę połączyć z sokiem pomidorowym, cytrynowym i sosem sojowym. Doprawić roztartym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem i posypać kiełkami.