Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone cynamonowe rabarbarki
Kroki postępowania
Rabarbar myjemy i osuszamy. Gotowy kroimy na kawałki około 7 mm. Pokrojony zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut by puścił sok.
![Krok 1 - Zakręcone cynamonowe rabarbarki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zakrecone-cynamonowe-rabarbarki1-2.jpg)
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąki. Przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostałe letnie mleko, pozostały cukier, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Przygotowane przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (około 1 godzina).
![Krok 2 - Zakręcone cynamonowe rabarbarki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zakrecone-cynamonowe-rabarbarki2-2.jpg)
![Krok 3 - Zakręcone cynamonowe rabarbarki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zakrecone-cynamonowe-rabarbarki3-2.jpg)
![Krok 4 - Zakręcone cynamonowe rabarbarki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zakrecone-cynamonowe-rabarbarki4-2.jpg)
Drożdżówki pieczemy około 15-20 minut w 180 °C.
![Krok 5 - Zakręcone cynamonowe rabarbarki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zakrecone-cynamonowe-rabarbarki5-2.jpg)