Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas niezawodny - z dodatkiem żurku i drożdży
Pozostawić butelkę w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Po tym czasie dodać d[ponownie pół szklanki letniej wody oraz trochę mąki - może być żytnia, pszenna lub mieszana.
W tym czasie zakwas powinien pozostać dość płynny.
Dodać małą szczyptę suszonych drożdży, zakręcić i ponownie wstrząsać butelką do momentu połączenia składników.
Pozostawić na kolejne 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie dokarmiać zakwas niewielką ilością zawiesiny z wody i mąki - nie więcej, niż pół szklanki - raz na dobę.
Po 2-3 dniach przerwać dokarmianie i wstawić zakwas do lodówki.
Przed użyciem (najlepiej 10-12 godzin wcześniej) ogrzać zakwas do temperatury pokojowej, dokarmić świeżą porcją mąki i wody, regulując gęstość zakwasu dodaną ilością mąki.
Kiedy zakwas wyraźnie spuchnie i pokażą się bańki powietrza, jest gotowy do użycia :)
Tak przygotowany zakwas udaje się zawsze, w odróżnieniu od zakwaszanej od podstaw mąki, która czasami potrafi się zepsuć.