Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakwas pszenny na chleb

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 200 gram
woda 250 ml
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas pszenny na chleb

Kroki postępowania

1
W słoiku mieszam 100 gram mąki w 150 ml letniej wody. Przysłaniam ściereczką. Odkładam na 1 dzień w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Zakwas pszenny na chleb foto
2
Następnego dnia mieszam 100 gram mąki ze 100 ml letniej wody w kubku aż nie będzie grudek. Dodaję do słoika.
Odkładam na 1 dzień. I następnego dnia robię to samo.
Krok 2 - Zakwas pszenny na chleb foto
3
Czwartego dnia tylko mieszam i odkładam. Piątego dnia zakwas jest już gotowy. Przed robieniem chleba doprawiam do smaku pieprzem lub solą.
Krok 3 - Zakwas pszenny na chleb foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 14.04.2013 22:31
świetny przepis, domowy zakwas jest najlepszy
Noruas 17.02.2013 03:33
Właśnie dlatego wypróbowałam też inną wersje, super smakuje więc polecam
w mojej kuchni 17.02.2013 00:38
robię z żytniej mąki, pszennego nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak