Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zalewajka grzybowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wędzone 1/2 kg
grzyby leśne 1/2 kg
cebula biała 1-2 duże
posiekana zielenina do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
czosnek 2-3 ząbki
zakwas pszenny 1-2 szkl.
przyprawa uniwersalna do smaku
przyprawa w płynie do smaku
ziemniaki 1/2 kg

Porada

Zakwas pszenny można zastąpić żytnim, ale pszenny jest łagodniejszy i nie zdominuje smaku zalewajki.

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewajka grzybowa

Żeberka zalać wodą, dodać liście laurowe i ugotować esencjonalny wywar. Nie musi go być dużo. Odcedzić.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować prawie do miękkości z dodatkiem przyprawy warzywnej.
Grzyby leśne pokroić w paski. Cebulę posiekać i zrumienić na smalcu. Dodać grzyby i całość lekko posolić - dusić do czasu, aż odparuje nadmiar płynu.
Przełożyć do zupy i dogotować do miękkości ziemniaków.
Zupę doprawić do smaku pieprzem, solą, płynną przyprawą do potraw i na koniec wlać zakwas. Krótko zagotować stale mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek i posiekaną zieleninkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.11.2016 08:29
Ja też zalewajkę kojarzę zawsze z kuchnią Babci :)
hostessa neta 21.11.2016 13:16
smaki babcinej kuchni
Futka 21.11.2016 11:27
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak