Przepis i sposób przygotowania na: Zalewany pirog z cebulą, jajkiem, dwoma serami i lubczykiem
Nagrzewamy piekarnik do 190st. Do miksera/ blendera wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, wlewamy roztopione masło, dodajemy mąkę, wymieszaną z solą, błonnikiem i 1 łyżeczką cukru (druga łyżeczka przyda nam się później). Miksujemy aż masa będzie jednolita. Formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Wykładamy do niej 2/3 ciasta.
Posypujemy je łyżeczką cukru. Na wierzch wykładamy farsz (cebula+szczypiorek), rzucamy serek pokrojony w kostkę, posypujemy startym serem i lubczykiem. Zalewamy resztą ciasta (jeśli będzie za rzadkie to warto dodać do niego mleka).
Pieczemy około 35 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru.