Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana cukinia z orientalnym farszem
Kroki postępowania
Przygotowujemy farsz:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni.
Dodać do niej pokrojone nóżki i kilka kapeluszy pieczarek. Posolić. Przesmażyć razem przez chwilkę.
Doprawić pieprzem ziołowym, papryką i solidną łyżeczką curry (nie obawiajmy się, że przyprawimy za mocno - gdy dodamy kaszkę kuskus, intensywność przypraw zmaleje).
Pieczarki puszczą nieco wody - to dobrze. Wsypujemy kaszkę kuskus i podlewamy jeszcze odrobiną wody lub bulionu (tak by jej poziom przewyższał nieco kuskus).
Zdjąć z ognia. Zostawić, aż płyn zostanie wchłonięty a kuskus napęcznieje i lekko przestygnie.
Do przestudzonej masy dodać jajko. Wymieszać masę.
![Krok 1 - Zapiekana cukinia z orientalnym farszem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekana-cukinia-z-orientalnym-farszem2-2.jpg)
Przykryć serem i posypać papryką:
![Krok 2 - Zapiekana cukinia z orientalnym farszem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekana-cukinia-z-orientalnym-farszem1-2.jpg)
![Krok 3 - Zapiekana cukinia z orientalnym farszem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekana-cukinia-z-orientalnym-farszem0-2.jpg)