Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

ciabatta 2 bułki
jajko 2 szt
pomidor 1 szt
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
bazylia świeża
majonez 3 łyżki
oliwki czarne Smak
ser pleśniowy niebieski 100 g
sól i pieprz

Sos

makrela 1 puszka (w pomidorach)
papryczka chili 1 mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w plastry.

Tuńczyka osączamy z zalewy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z majonezem.

Pomidory kroimy w grube plastry.

Oliwki osączamy, kroimy na pół.

Bułki rozkrawamy wzdłuż. Część miąższu usuwamy. Na spodnią część bułki układamy tuńczyka, następnie pomidor, bazylię (posiekaną), oliwki i jajka. Oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy górną częścią. Na wierzch układamy pokrojony na plasterki ser.

Zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C.

W tym czasie przygotowujemy sos:

Do miski przekładamy makrelę wraz z zalewą, doprawiamy do smaku odrobiną zmielonej papryczki chili. Rozgniatamy widelcem.

Bułki po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki.

Podajemy z sosem makrelowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 30.04.2016 19:39
super pomysł :)
Mniam 30.04.2016 13:17
Super kanapka. Zjadłabym z wielkim apetytem :)
AZgotuj 30.04.2016 10:52
przepysznie smaczne:)
Futka 30.04.2016 10:26
Wspaniała i bardzo smakowita propozycja
olkaaa 30.04.2016 10:22
brzmi ciekawie
Agnieszka-87-25 30.04.2016 07:34
bardzo fajny przepis
Maridka19 30.04.2016 04:44
Pyszne :) Zapisuję przepis :)
norweska20 30.04.2016 00:06
chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak