Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka chłopska
Cebulę w 1 cm kostkę.
Por w cienkie piórka.
Ziemniaki w 0,5 cm kostkę.
Kiełbasę w 0,5 cm kostkę lub parówki w pół talarki.
Boczek w 1 cm kostkę.
Marchewkę w cienkie pół talarki.
Na koniec ścieramy ser żółty na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Wrzucamy cebulę, por, marchew i ziemniaki na patelnię z odrobina tłuszczu. Całość smażymy ok 10 minut na wolnym ogniu. Po 10 minutach dodajemy boczek, kiełbasę bądź parówki i dalej smażymy ok 5 minut.
Przestygnięty farsz przekładamy do miski, dodajemy 4 łyżki sera, tymianek, koncentrat, makaron, keczup, sól, pieprz, szczyptę cukru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Do kwadratowej blaszki przekładamy połowę farszu, po czym przykrywamy warstwą żółtego sera. Następnie wykładamy drugą połowę i znów posypujemy resztą sera. Całość zapiekamy w piekarniku ok 40 minut w 180 st C.