Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jaglano - warzywna z serem
Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę (jeśli mamy ser w plastrach) i dodajemy do kaszy razem z 0,5 łyżeczki kurkumy - wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę - odstawiamy.
Następnie przygotowujemy delikatny sos czosnkowy:
Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła prowansalskie, tymianek oraz cukier brzozowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natki siekamy, a cebule i paprykę kroimy w kostkę.
Na patelni delikatnie wysmarowanej olejem rzepakowym szklimy cebulkę, następnie dodajemy startą marchewkę, pokrojoną paprykę oraz natki i dusimy chwilę pod przykryciem do nabrania miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Następnie warzywa przekładamy do masy jaglano - serowej, dodajemy zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego olejem rzepakowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 35 minut.
Gotową zapiekankę podajemy z sosem czosnkowym.
Życzę smacznego! :)