Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jesienna z pęczakiem, dynią, cukinią i batatem
Formę na zapiekankę smarujemy tłuszczem.
Bataty obieramy, kroimy w plastry. Układamy na dnie naczynia. Posypujemy startym żółtym serem.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Przesmażamy na nim drobno posiekany por oraz cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dynię. Podlewamy wszystko niepełną szklanką wody. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Dusimy wszystko ok. 7-8 minut. Dodajemy pęczak. Mieszamy dokładnie.
Połowę jedzenia wykładamy na bataty, przykrywamy połową mozzarelli. Wykładamy resztę potrawy, na nią drugą część sera.
Wszystko zapiekamy w rozgrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40 minut.
Przed podaniem posypujemy zapiekankę kiełkami lub zieleniną (jak np.natka pietruszki). lub ulubionymi świeżymi ziołami.
Uwaga: zapiekankę śmiało można przygotować w wersji wegetariańskiej, bez dodatku mięsa mielonego. Będzie równie smaczna.