Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA RYBNA Z ZIEMNIAKAMI W SOSIE KOPERKOWYM
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy w nim pokrojone w plasterki ziemniaki, następnie ryb i tak na przemian. Przygotowujemy sos: masło roztapiamy, wsypujemy koperek i 2 łyżki mąki, zasmażyć, a następnie dolewamy szklankę wody i zagotujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i ponownie gotujemy cały czas mieszając. Całość polewamy sosem koperkowym. Ser żółty pokroić w cienkie paski i ułożyć je na zapiekance. Zapiekankę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Sos koperkowy: masło roztopić, wsypać koperek i 2 łyżki mąki, zasmażyć, a następnie dolać szklankę wody i zagotować. Do smaku dodać soli. Na koniec dodać śmietanę i ponownie zagotować, mieszając.