Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowo-makaronowa z mięsem mielonym
Na rozgrzanej patelni podsmażyć grzyby, następnie dodać mięso mielone. Gdy mięso się obsmaży, dodać cebulę i czosnek, całość smażyć aż do uzyskania miękkości mięsa oraz zarumienienia cebulki. Na końcu dodać przyprawy i wymieszać.
W międzyczasie zagotować wodę i wrzucić do niej pokrojonego pora oraz marchewkę. Gotować przez około 20 minut, pod koniec dodać kostkę rosołową i gotować jeszcze przez 5 minut. Po ugotowaniu przelać bulion do osobnego naczynia i odstawić, a warzywa dodać do uprzednio przygotowanego mięsa i wymieszać.
Ryż gotować w osolonej wodzie przez około 12 minut, następnie ugotować makaron w wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Mając już wszystko przygotowane, przełożyć do naczynia żaroodpornego farsz mięsny oraz część sera i wymieszać dokładnie. Następnie ułożyć warstwę z czerwonej fasoli oraz makaronu. Na końcu wlać bulion i posypać bazylią.
Piekarnik nastawić na 190 stopni i piec zapiekankę przez 30 minut, następnie ułożyć warstwę sera i zapiekać kolejne 5-7 minut.