Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy gryczanej
Dodaj kostkę bulionową. Gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn.
W tym czasie pieczarki oczyść, opłucz i osusz.
Dwie pieczarki pokrój w plasterki, resztę w kostkę.
Cebule obierz, poszatkuj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju.
Wrzuć cebulę, krótko przesmaż. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż przez 5 minut.
Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodaj usmażone pieczarki z cebulą.
Biały ser pokrój w kostkę lub pokrusz. Dodaj do kaszy, wymieszaj.
Wbij dwa całe jajka. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz mielonego czarnego pieprzu. Dopraw suszonym tymiankiem, starannie wymieszaj składniki.
Spód i boki naczynia do zapiekania wysmaruj olejem (ja tego nie robię).
Nałóż kaszę z dodatkami, wyrównaj starannie wierzch.
Obłóż go pokrojonymi w plasterki pieczarkami.
Naczynie wstaw do piekarnika.
Zapiekaj całość ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.