Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków wydawać by się mogło, że to klasyczny przepis na ziemniaczaną zapiekankę. Dodatek kiszonych ogórków pokrojonych w paseczki może wydawać się bardzo dziwnym i nietypowym dodatkiem, jednak zobaczycie sami, jak wspaniale pasuje do całości! Nadaje on zapiekance z mięsa mielonego i ziemniaków wyjątkowej chrupkości i lekkiej kwasowości. Nie zapomnijcie absolutnie o przyprawach. To one budują wyjątkowy smak tej potrawy.
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie, na półtwardo ok. 15 min.
2. Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do miękkości. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilę podduszamy.
3. Ogórki kiszone kroimy w paski. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podgotowane ziemniaki kroimy na plasterki.
4. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy warstwami: ziemniaki, mięso z cebulą i koncentratem, ogórki, trochę sera. Ponownie ziemniaki i tak do wyczerpania składników.
5. Ostatnią warstwą są ziemniaki posypane serem żółtym, natką pietruszki i ostrą papryką. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 min. w 180 stopniach.