Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków to wydawać by się mogło proste i doskonale wszystkim znane danie. W tym przepisie jest jednak składnik, którego się nie spodziewacie. Zobaczcie sami!

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
mięso mielone 500 gram
cebula 2 sztuki
ogórek kiszony 5 sztuk
ser żółty 200 gram
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
majeranek 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków wydawać by się mogło, że to klasyczny przepis na ziemniaczaną zapiekankę. Dodatek kiszonych ogórków pokrojonych w paseczki może wydawać się bardzo dziwnym i nietypowym dodatkiem, jednak zobaczycie sami, jak wspaniale pasuje do całości! Nadaje on zapiekance z mięsa mielonego i ziemniaków wyjątkowej chrupkości i lekkiej kwasowości. Nie zapomnijcie absolutnie o przyprawach. To one budują wyjątkowy smak tej potrawy. 

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie, na półtwardo ok. 15 min.

2. Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do miękkości. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilę podduszamy.

3. Ogórki kiszone kroimy w paski. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podgotowane ziemniaki kroimy na plasterki.

4. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy warstwami: ziemniaki, mięso z cebulą i koncentratem, ogórki, trochę sera. Ponownie ziemniaki i tak do wyczerpania składników.

5. Ostatnią warstwą są ziemniaki posypane serem żółtym, natką pietruszki i ostrą papryką. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 min. w 180 stopniach.

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków to propozycja obiadowa, która często gości na polskich stołach. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego potrzebnych jest zaledwie kilka składników - spróbujcie! 

Więcej przepisów znajdziecie na stronie Doradca Smaku:

Zapiekanka z mięsem z rosołu Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak