Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekanka z rybą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 70 dag
filety rybne 4-6 szt
pieczarki 30 dag
por 1 szt
papryka czerwona 1/2 szt
ser żółty 15 dag
sok z cytryny
śmietana 18 proc 250 g
olej
oregano
tymianek
Bazylia suszona Prymat
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z rybą

Kroki postępowania

1
Rybę kroimy na mniejsze plastry i solimy. Sok z cytryny mieszamy z 1/2 szkl wody zagotowujemy i wrzucamy ryby. Każdą stronę gotujemy 5 minut. Wyciągamy i osuszamy z nadmiaru wody.
Krok 1 - Zapiekanka z rybą foto
2
Pora kroimy na pół plasterki, pieczarki obieramy i kroimy na plasterki smażymy na oleju aż woda z pieczarek odparuje. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw , dusimy chwilę doprawiamy i odstawiamy.
Krok 2 - Zapiekanka z rybą foto
3
Ziemniaki parujemy , ostudzone obieramy , kroimy na plasterki , układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy ziołami
Krok 3 - Zapiekanka z rybą foto
4
Na ziemniaki wykładamy porcję warzyw i kawałki ryby tak do wykorzystania produktów.
Krok 4 - Zapiekanka z rybą foto
5
Zapiekankę posypujemy serem żółtym .
Krok 5 - Zapiekanka z rybą foto
6
Śmietanę mieszamy z 2 jajkami doprawiamy do smaku i polewamy zapiekankę.
Krok 6 - Zapiekanka z rybą foto
7
Całość pieczemy 30 minut w temp 180 stopniach.
Krok 7 - Zapiekanka z rybą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak