Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana
Jedną cebulę zeszklić na oleju, dodać do niej mięso mielone-doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Smażyć kilka minut. Dodać do mięsa szklankę wody a następnie Fix do spaghetti, dusić ok. 10 minut.
Na drugiej patelni, zeszklić drugą cebulę, dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
Gdy ziemniaki lekko zmiękną, zdjąć z ognia, odcedzić, pokroić w plastry (2cm) i ułożyć warstwę w naczyniu żaroodpornym. Na to wyłożyć przygotowane mięso mielone z cebulą. Na to położyć drugą warstwę z ziemniaków. Następną warstwą będą pieczarki z cebulą. Jeżeli zostały jeszcze ziemniaki, zrobić z nich kolejną warstwę a całość posypać startym serem żółtym. Zapiekać w 180st. przez ok 50 min.
Wskazówki: można doprawiać poszczególne warstwy według uznania. Zapiekanka najlepiej smakuje odgrzana na drugi dzień. ;)