Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano- mięsna
Kroki postępowania
Szynkę mielimy maszynką na drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Po 60-90 sekundach dodajemy czosnek, a po kolejnych 30 sekundach mięso mielone. Co chwilę mieszając smażymy do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Doprawiamy solą i pieprzem.
![Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczano- mięsna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-ziemniaczano-miesna1-2.jpg)
![Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczano- mięsna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-ziemniaczano-miesna2-2.jpg)
Wykładamy połowę ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastry. Na ziemniaki nakładamy całe mięso.
![Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczano- mięsna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-ziemniaczano-miesna3-2.jpg)
![Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczano- mięsna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-ziemniaczano-miesna4-2.jpg)
![Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczano- mięsna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-ziemniaczano-miesna5-2.jpg)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
![Krok 6 - Zapiekanka ziemniaczano- mięsna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-ziemniaczano-miesna6-2.jpg)