Przepis i sposób przygotowania na: Zawijańce z marchewką , makiem i limonką
Do miski przesiewamy mąkę, kruszymy drożdże, zasypujemy 5 g cukru.
Żółtko roztrzepujemy z pozostałymi 15 g cukru, zalewamy je letnim mlekiem.
Do miski z mąką dodajemy wszystkie składniki, zagniatamy dość luźne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na grubość poniżej 1/2 cm.
Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy skórką z limonki i zwijamy do środka dwa przeciwległe boki.
Następnie kroimy wałeczek w 1,5-2 cm paski. rozkładamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 190 C kilkanaście minut.