Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaniec z jabłkami
Kroki postępowania
Mleko zagotować , dodać pół laski wanilii, przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, letnie mleko ,kefir , olej i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić dość drobno .
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części , rozwałkować prostokąt.
Na brzegu ciasta rozłożyć warstwę jabłek i zwinąć z rulon.
Potem łączymy końcówki, tworząc koło.
Ja pomagałam sobie od spodu wykałaczką, aby ciasto w czasie rośnięcia nie rozchodziło.
Przed włożeniem do piekarnika pierścienie smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję cynamonem z cukrem.
Pieczemy w 180 C około 25-30 minut.