Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie własnym
W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, wrzucić żeberka i smażyć, aż mocno się zarumienią - nic to, kiedy zaczną się lekko przypalać, będą smaczniejsze, a sos będzie ciemniejszy!
Kiedy już będą ładnie zarumienione dodać sól, pieprz do smaku. Pokroić cebulę w kosteczkę i dodać ją do żeberek, zamieszać, poczekać aż ta też się lekko zrumieni i wtedy wlać bulion. Całość zamieszać, dodać paprykę, ziele angielskie i listki laurowe, przykryć pokrywką garnek i zostawić, by całość dusiła się na namniejszym ogniu na jakieś 30-60 minut - przed wyłożeniem na talerze wmieszać do sosu śmietankę.
Im dłużej będą się dusiły, tym lepiej. Podawać żeberka z (najlepiej młodymi) ziemniaczkami lub kaszą jęczmienną perłową.